wtorek, 16 lipca 2013

[4]. Ogórki małosolne

U mnie w ogródku ogórki rosną już na potęgę. Wczoraj wybrałam się na parę minut i wróciłam z trzema koszami wypełnionym po brzegi. Postanowiłam, że zrobię kilka słojów ogórków małosolnych dla rodziny i znajomych oraz kilka słoików kiszonych już na zimę :)


Składniki:
- ogórki ;
- kwiatostany kopru;
- liście chrzanu;
- liście porzeczki lub wiśni;
- czosnek;
- sól;
woda;

Myjemy dokładnie wszystkie składniki. Na dno słoja układamy liść chrzanu, 2 kwiatostany kopru (jeżeli są duże. Jeżeli małe- 3-4), oraz kilka listków porzeczki lub wiśni (ja dałam 4 liście porzeczki), następnie umyte i odsączone ogórki układamy ciasno do słoja. Wkrajamy 2 ząbki czosnku (ja zawsze ząbek dzielę na pół lub na ćwiartki). Następnie znowu kwiatostan kopru i liść chrzanu. Całość zalewamy ciepłą wodą z solą.

Proporcja:
1 litr wody - 1 łyżka stołowa soli

Uwielbiam te ogórki po ok. 1 godzinie od zalania. Mają smak świeżego ogórka, który po wierzchu przeszedł już solą :) Mniam! Po kilku dniach- prawdziwe ogórki małosolne ;)


Czy w Waszych ogródkach również tak dużo ogórków jak u mnie? Robicie już jakieś zapasy na zimę? ;)


10 komentarzy:

  1. U mnie też już zaczynają się powoli pokazywać :)
    My kisiliśmy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam <3 mniaaaam <3 pozdrawiam i zapraszam częściej do mnie :) www.alessionfff.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam ogórki małosolne <3 pozdrawiam i zapraszam do mnie <3 www.alessionfff.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie wręcz przeciwnie. Zbyt dużo wody i ogórki gniją, więc ogórków brak. ;/ Ale zapasy robimy. Dzisiaj ogórki z curry i mus wiśniowy, a jutro kiszone ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. oh ogórki to moja zgubna miłość, mogłabym jeść je codziennie !

    OdpowiedzUsuń
  6. smak z dzieciństwa :) ja w zeszłym zrobiłam 10 słoików ogórków konserwowych. w tym roku ogóry sobie odpuszczam, robię sok z wiśni, wyszło już 21 litrów soku z około 40 kg wiśni, jutro biorę się za kolejną partię ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie sezon na ogórki już zakończony :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I pomyśleć, że jeszcze niedawno zachodziłam w głowę zastanawiając się co oznacza to określenie "ogórki małosolne" :) a moja mama robiła takie od zawsze. Teraz moja kolej :)

    OdpowiedzUsuń